Rauw voer voor honden en katten

bestel het boek

Voorbeeld pagina’s uit het boek

Voorbeelden van veel gestelde vragen

(hoofdstuk 8)

Maagdarm-
stelsel

Algemeen
Zijn honden en katten vleeseters en mogen ze ook iets anders eten?
Honden en katten zijn van oorsprong vleeseters (carnivoren). Maar wanneer er een rantsoen ontwikkeld wordt zonder vlees dat voldoet aan de voedingsnormen kunnen ze dat ook eten. Voor honden is dat gemakkelijker dan voor katten. Katten hebben te maken met specifieke eisen aan het voer, die moeilijk te verwezenlijken zijn wanneer er geen vleesproducten aan het voer zijn toegediend. Daarnaast prefereren katten in het algemeen voedsel waarin vleesproducten in zijn verwerkt. Vleesproducten en prooidieren zijn wel natuurlijker voedingsmiddelen maar ook deze rantsoenen moeten voldoen aan de opgestelde voedingsnormen (hoofdstuk 2 en 3).
Moet mijn hond of kat iedere dag rauw voer eten?
Onder normale omstandigheden hoeft een hond niet elke dag eten te krijgen. Zijn voorvader (de wolf) at soms dagen niet (hoofdstuk 1). Het is wel gebruikelijk om honden minstens één keer per dag te voeren. Katten horen elke dag minstens één keer gevoerd te worden, vaker mag ook omdat zij van nature ook vaker per dag eten.
Hoe zie ik dat mijn hond of kat te dik of te dun is?
Door het uitvoeren van een Lichaams Conditie Score (hoofdstuk 6) of door het raadplegen van een deskundige zoals een dierenarts, is vast te stellen of het huisdier te dik of te dun is.
De vacht van mijn hond of kat is slecht, wat doe ik eraan?
Dit kan diverse oorzaken hebben. Het huisdier kan wormen hebben maar er kan ook een tekort zijn aan bepaalde voedingsstoffen zoals essentiële vetzuren. Ook andere oorzaken kunnen er aan ten grondslag liggen. Raadpleeg de dierenarts zodat hij een diagnose kan stellen.
Rauw voer
Hoe moet ik mijn hond of kat overzetten naar rauw voer?
Het kan zijn dat er geen enkel probleem is wanneer het huisdier van de ene op de andere dag overgezet wordt van droogvoer naar rauw voer (of andersom). Verstandiger is om een week de tijd te nemen om het huisdier geleidelijk over te zetten door het percentage van het gewenst voer elke tweede dag met 25% op te voeren, zodat het darmstelstel en de micro-organismen in de darmen zich in een week kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie.
Mag ik brokken mengen met rauw voer?
Brokken kunnen onder normale omstandigheden met rauw voer gemengd worden. Het verteringstelsel past zich daarop aan. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat dat niet kan. Wel is het verstandig om steeds dezelfde mengverhouding te gebruiken en een goede hygiëne rondom het voeren in stand te houden (hfdst 3 en 5.5).
Moet ik rauw voer eerst verwarmen?
Nee, dat is niet nodig, wanneer het ontdooid is en geen ijs meer bevat kan het gevoerd worden. Wanneer gekookt of verhit vlees een lange tijd in een voerbak ligt is het vatbaarder voor bederven en bacteriële infecties.
Kan ik verschillende dier- en vleessoorten in één maaltijd voeren?
Ja, dat is mogelijk.